RSS Flöde

Det bästa av de bästa

Annika har den här helgen hittat på en riktigt klurig fråga till sin bokbloggsjerka:

Vilken är den bästa bok som din/dina favoritförfattare har skrivit? Observera att du bara får välja en bok per författare!

Först gäller det alltså att välja ut ett antal författare som är ”bättre” än alla andra. Bara det är svårt nog. Sen ska man lyckas värdera de böckerna mot varandra. Svårt och kräver en del fundering. I vissa fall tycker jag nog att det är en författares alla böcker (speciellt om det är en serie) som gör han eller henne så bra. Men jag gör mitt bästa:

 • Gömda är i alla fall helt klart Liza Marklunds bästa bok. Jag tycker om hennes deckare också, men Gömda har något speciellt oavsett om den nu är sann eller inte. Det spelar ingen roll för hur bra boken är, den är ändå helt fantastisk och stark.
 • När det gäller Agatha Christie är det svårare att lyckas välja ut en enda favorit. Men jag tycker väldigt mycket om ABC-morden och eftersom det var en av (kanske till och med den första) Agatha Christie-bok jag läste så har den en speciell roll i mitt läshjärta.
 • Tillsammans är man mindre ensam öppnade mina ögon för den underbara språkvärld som Anna Gavalda har skapat. Det är en så härlig historia om att vara ensam fast det finns människor i närheten och hon skriver på ett så levande sätt att det är omöjligt att inte älska hennes språk.
 • Tusenskönor var så spännande och bra skriven att jag genast fastnade för Kristina Ohlsson, en fruktansvärt duktig deckarförfattare som jag hoppas lyckas hålla fanan uppe ett bra tag till.
 • Jag kan inte heller låta bli att nämna Astrid Lindgren och då tycker jag nog ändå att en av hennes absolut bästa (alla är ju helt fantastiska) sagor är Bröderna Lejonhjärta. Framför allt sedan jag läste om den som äldre och insåg att det finns en massa bra saker i den som man inte riktigt tänker på som barn. Precis som det ska vara!

Svårt, men i alla fall några av de som jag tycker väldigt mycket om. Jag hade kunnat fortsätta ett tag till, men det får nog faktiskt räcka där.

Annonser

Om TidningsIda

En smula om språk och läsning

»

 1. Jag funderade på att ta med Kristina Ohlsson, men jag har bara läst Askungar av henne så det kändes inte rätt. Om de andra böckerna är som Askungar så kommer hon att bli en stor favorit.

  Svara
 2. Anna Gavalda vill jag läsa lite böcker av 🙂

  Svara
 3. Jag ville lägga upp Christie på min lista men kunde inte välja bok över en annan! Där kan man verkligen tala om att det är hennes samlade verk som gör henne stor.

  Svara
 4. Astrid Lindgren har jag glömt på min lista, men hon ska så klart vara med! Och nu kom jag på en till jag glömt, måste nog uppdatera min lista lite:-)

  Svara
 5. Kristina Ohlsson hade jag inte hört talas om. Ingår Tusenskönor i en serie? 🙂 Tror bestämt jag ska kolla om den finns på bibblo…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: