RSS Flöde

Invecklad familjehistoria

Änglarnas svar – Stefan EinhornÄnglarnas svar
Stefan Einhorn (2011)
Inbunden – 174 sidor
Betyg: T T T

Den unga kvinnan Hanna kommer till Sverige med de vita bussarna i slutet av andra världskriget. Hon tvingas lämna kvar sin syster, har tidigare förlorat resten av sin familj och kommer till Sverige helt ensam. Väl där lyckas hon få jobb som barnflicka och den lille pojken i familjen blir hennes allt. Det hon har med sig sedan tidigare låter hon vara sin djupt bevarade hemlighet, ingen får veta någonting. Förrän mycket senare, vilket är där boken börjar.

Allting är tillbakablickar, berättade ur de olika personernas perspektiv. Den ena spinner vidare på det den andra redan berättat och till slut nystas hela den invecklade historien upp och det visar sig att det finns en hel del fler samband än vad man kunnat ana. Det är intressant hur Stefan Einhorn har lyckats skapa en historia som känns relativt trovärdig (jag känner mig tveksam till hur allt verkligen passar så bra ihop och löser sig) och som ändå har så många konstiga ingångar. Men som alltid med skildringar av Förintelsen så tycker jag de bitarna är intressantast. Berättelserna om ghettot i Polen och delar av livet i förintelselägret.

Man kan som läsare börja misstänka hur saker och ting hänger samman, men man lyckas ändå inte lista ut vad det är som ska hända. Det är spännande och sorgligt samtidigt som det finns en hel del hopp. Och som tur är en hel del lycka mitt i all desperation och mörka historia.

Annonser

Om TidningsIda

En smula om språk och läsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: