RSS Flöde

I helt fel ordning

Allt för min syster – Jodi PicoultAllt för min syster
Jodi Picoult (2005)
Inbunden – 375 sidor
Betyg: T T T

Jag började i helt fel ordning med den här historien, i alla fall mot vad jag brukar göra. Jag började med filmen. Medan jag väntade på att det skulle bli min tur på biblioteket visades filmen på tv, så jag tänkte ”Varför inte?”, såg filmen och blev otroligt starkt berörd. Så mycket känslor och så mycket sorg, men även glädje.

Två dagar senare fick jag meddelande om att boken nu var min. Så jag hämtade den, började läsa – och förvånades över hur otroligt lik filmen den var. Vilket, om man läser boken först, ju brukar vara någonting eftersträvansvärt. Men när jag så nyligen hade sett filmen blev det bara konstigt. Jag kände till och med igen direkta citat från filmen. Det kändes helt enkelt lite kämpigt att läsa vidare när allt var exakt likadant.

Det konstiga är att jag förmodligen inte alls hade känt så om jag läst och sett filmen ”i rätt ordning”. Då hade allt det här bara blivit positivt och jag hade hurrat över hur fantastiskt det är att en bok kan få behålla sina egenskaper när den blir film. Och det gör jag fortfarande, men jag blev lite omtumlad. Så ofta är det inte så exakt.

TILLS – jag kom till slutet. (Se det här som en spoilervarning) Slutet i filmen var så… vackert och fint, på något sätt. Och den plötsliga, otroliga händelsen i boken får mig att totalt tappa fattningen. Hur kan en film som följer boken till punkt och pricka i nästan allting annat (det finns självklart händelser i boken som inte är med i filmen trots allt) ändra slutet så enormt? Jag tappade hakan och var tvungen att hämta andan och alla möjliga andra klyschiga saker. Jag blev otroligt förvånad över hur boken slutade. Och på sätt och vis var det kanske bra – för det gav min läsupplevelse helt andra proportioner än vad jag från början trott.

Jag fick ut någonting utav det, trots att jag hade sett filmen först.

Annonser

Om TidningsIda

En smula om språk och läsning

»

  1. Jag blev besviken på slutet i filmen, men då hade jag ju läst boken först. Helt okej filmatisering annars.

    Svara
  2. har inte läst boken men jag gilla filmen:)

    Svara
  3. Jag ääälskar boken! Filmen med. Men det är det där med slutet…

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: