RSS Flöde

Spännande bladvändare

Fladdermusmannen – Jo NesbøFladdermusmannen
Jo Nesbø (2007)
363 sidor
Betyg: T T T

Norske polisen Harry Hole skickas till Australien för att bistå den australiska polisen i utredningen av ett mord på en ung norsk kvinna. Egentligen förstår han inte varför de vill ha hans hjälp, men någon nytta kan han säkert vara till. Han finner snabbt en vän i sin medarbetare Andrew, som dessutom leder in Harry i sitt land och sitt folks magiska historia.

Ganska snart kommer man dock att tänka på att mordet förmodligen är ett i en lång serie och inte alls ett personligt mord. Mördaren verkar gilla blonda, unga kvinnor. I vissa fall bara att våldta och i andra fall även döda. Samtidigt blir Harry förälskad i en av den döda kvinnans arbetskamrater och inleder ett förhållande med henne, som gör att man får lära känna Harry ännu mer.

Det är en bok som är svår att sammanfatta, för det är lite svårt att säga lagom utan att säga för mycket. Det är en lång historia, som vänder ganska snabbt. Därför blir det aldrig tråkigt, utan är spännande i stort sett hela vägen. Jag kan sakna det där lilla kluriga som gör att man som läsare själv kan försöka fundera på vem som är mördaren, för det saknas lite i boken. Det finns där, men snarare som raka motsatsen. Det går att lista ut vem som INTE är mördaren, utifrån hur polisen agerar. Men aldrig vem det verkligen är.

Men det gör verkligen inte så mycket, för det är spännande ändå. Jag har bara en sak till att opponera mig mot – och det är Harry Holes karaktär. Känns han inte lite väl klyschig? Han är inte ensam om sin bakgrund, i alla fall inte om man jämför med poliser i andra kriminalromaner…

Annonser

Om TidningsIda

En smula om språk och läsning

Ett svar »

  1. Jag håller med dig om Harry Hole och jag har väldigt svårt att ta honom på riktigt allvar. Jag har hittills bara läst de två första böckerna i serien och jag hoppas att han kommer att ”ta sig” längre fram i serien…

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: