RSS Flöde

Bokfrågornas ABC del 22

Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och svarat på Enligt O:s frågor till bokstaven V. Det borde jag ha gjort för länge sen, men här kommer mina svar. Bättre sent än aldrig antar jag.

Väder är centralt i vårt avlånga land. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?

Den här frågan var svår, och en av de främsta anledningarna till att jag fastnat på den här bokstaven. Men Narnia är ju rätt mycket väderbetonat i början, eftersom det är Isdrottningens fel att det är vinter hela året om.

Berätta om en bok som faller inom den ganska spretiga genren världslitteratur! Vad tycker du förresten om att kalla det en genre?

Jag har lite svårt att förstå mig på den genren över huvud taget, och därigenom att peka ut en specifik bok. Är inte allt världslitteratur, allt är ju skrivet i den här världen? För svenskar borde det därmed bli allt utanför Europa, eller kanske till och med utanför Sverige. Men om man bor i Afrika är ju inte afrikansk litteratur världslitteratur. Så det är helt klart en spretig genre.

Har du läst någon bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?

Jag har lite svårt att komma på någon, just för att det kanske inte är något jag har hakat upp mig på så specifikt. Men jag antar att världshaven har lite betydelse i Jorden runt på 80 dagar, men det är så länge sen jag läste den att jag inte riktigt minns den.

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?

Det finns väl egentligen ganska många. Men …alla för en av Maria Adolfsson handlar om en väldigt speciell vänskap. Den handlar om fyra unga kvinnor, varav tre alltid varit vänner och alltid funnits där för varandra. Den fjärde är en av vännernas syster, som kommer in i gruppen så småningom. När hon träffar en hemsk man står de andra vid hennes sida och boken handlar egentligen också om det nånsin kan motiveras att ta en människas liv.

Annonser

Om TidningsIda

En smula om språk och läsning

Ett svar »

  1. Narnia är definitivt en riktig väderbok! …alla för en låter intressant tack för tipset.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: